Personae

Nieuwe HBO-opleiding gebaseerd op boek van Jan den Breejen

De keuze om Jan den Breejen zijn boek 'De High Perfomance Organisatie: een integrale aanpak' als basis voor het onderwijsprogramma 'Integrale Organisatie Vernieuwing' van de Hogeschool van Amsterdam heeft te maken met de toegenomen concurrentiepositie van bedrijven in de industriƫle sector.

Mijn naam is Ed Schrikkema, ik ben dagelijks verbonden aan de Hogeschool van Amsterdam en werk bij de afdeling Technische Bedrijfskunde. De keuze om Jan den Breejen zijn boek 'De High Perfomance Organisatie: een integrale aanpak' en de achterliggende gedachte van Jan den Breejen te gebruiken als basis voor het onderwijsprogramma 'Integrale Organisatie Vernieuwing' van de Hogeschool van Amsterdam heeft te maken met de toegenomen concurrentiepositie van bedrijven in de industriële sector. Het vak en daarmee het werk van Jan spitst zich toe op high performance organisaties, organisaties die hun blik continue op hun omgeving hebben gericht en deze kennis weten om te zetten naar betere en snellere manieren van organiseren. Een technische innovatie in het primaire proces heeft een ander businessmodel tot gevolg, waarmee een geheel andere manier van werken wordt opgeroepen en nieuwe kennis nodig is. Medewerkers moeten in staat zijn te leren en zich snel aan te passen aan hun nieuwe werkomgeving. De teneur vanuit business development wordt de komende jaren aangegeven hoe organisaties zodanig kunnen krimpen of consolideren dat ze in de kern weer een high performance organisatie worden. Procesoptimalisatie houdt zich bezig met verbeteringsvoorstellen in het bedrijf. Deze voorstellen gaan nagenoeg altijd over het werk van andere mensen. Dit betekent dat betrekken van mensen, buy in, leiden, gevoeligheid, effect op het werk van iemand belangrijke taken zijn van toekomstig technische bedrijfskundigen. 

Het boek en de wijze van kijken is heel compleet. Je kunt allerlei uitstappen maken naar verschillende scholen en theoretische velden, Jan heeft dat goed gezien en ingedeeld. Daarom biedt het voor docenten en coaches zoveel ruimte om op situaties in te gaan en andere werkelijkheden te koppelen. Ik ben voorstander van een benadering van leren en veranderen die ruimte geeft voor een eigen invulling (dit zit ook sterk in de leergang van de Caluwé, die ik heb ontwikkeld). Belangrijk bovendien, het boek van Jan den Breejen is gebaseerd op wetenschappelijk materiaal en veel research. Het is echt een prachtboek! 

Ed Schrikkema, 21 juli 2011
Lecturer at HvA University of Applied Sciences 

klik hier: programma studierichting

Datum: 11-12-'12

Terug naar overzicht

Personae, de HRD specialist voor lerend veranderen met werkleertrajecten.

Wilt u meer te weten komen of wilt u een afspraak maken, neem dan contact op met Personae ®.

Drs. Jan D. den Breejen CM, CT
Tel. +31 (0)6 - 304 176 19
E-mail: info@personae.nl
Bezoek de contact pagina