Personae

Goeroe heeft de tijd mee

"Ik ben filosofischer dan Ratelband." Dat zegt drs. Jan D. den Breejen uit Hardinxveld-Giessendam. Hij heeft net zijn tweede boek 'De High Performance Organisatie, een integrale aanpak - Management van Leren én Veranderen' af.

DOOR ROB ZANTINGE

HARDINXVELD-GIESSENDAM - "Ik ben filosofischer dan Ratelband." Dat zegt drs. Jan D. den Breejen uit Hardinxveld-Giessendam. Hij heeft net zijn tweede boek 'De High Performance Organisatie, een integrale aanpak - Management van Leren én Veranderen' af.

Het vijfhonderd pagina's omvattende werk is eigenlijk de tweede editie van het vrijwel uitverkochte 'Rendement van Leren en Veranderen - Een resultaatgerichte aanpak in een Excel-Lerende Organisatie', dat vijf jaar geleden verscheen. Het tweede boek is over drie maanden klaar.

"Ik heb er lang over gedaan", zegt Den Breejen. "Een heel jaar in m'n vrije tijd. Ik heb geprobeerd het bedrijfskundige aan te vullen met onder meer een column en links met literatuur, psychologie en filosofie."

Jan den Breejen (46 jaar) studeerde in 1987 af in de Eigentijdse Geschiedenis. Daarna studeerde hij aan de Erasmus Universiteit bedrijfseconomie, met als specialisatie pedagogie en didactiek. Ook nam hij deel aan de Leergang Strategisch Opleidingsmanagement.

Zestien jaar geleden ontdekte Den Breejen als opleidingsmanager dat medewerkers met taken en verantwoordelijkheden kunnen worden belast die normaal gesproken door managers of consultants gedaan worden. Er moeten dan wél heldere afspraken worden gemaakt en er moet worden samengewerkt tussen medewerkers, manager en een inhoudelijk gespecialiseerde coach.

Den Breejen werkt bij ISBW Schouten & Nelissen in Zaltbommel, waar hij opleidingsmanager is. Bij zijn werk- en leerproject maakt hij gebruik van vier kwadranten: Ik kán 't '(het 'Ratelband-effect'), het wij-gevoel, nieuwe dingen doen en veiligheid/zekerheid. Het idee voor het schrijven van een boek ontstond uit zijn werk. "Soms moeten mensen gemotiveerd worden", meent de Hardinxvelder, die in 1992 opleidingsmanager werd. "Je kunt ze zélf laten nadenken over wat ze met een bepaalde theorie kunnen en ze deze laten toepassen. Tot mijn verbazing konden leerlingen daar veel mee, bijvoorbeeld met een plan voor het anders inrichten van het magazijn. En bij de Kijkshop werd een plan gemaakt om iets aan nee-verkopen te doen. Dat leverde forse besparingen op."

Den Breejen heeft de tijd mee, zo blijkt. "De FNV heeft een onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat dertig procent van de werknemers de veranderingen in hun werk en het tempo niet meer aankunnen. De crisis is wellicht een goed moment om dingen anders te doen, er een concurrerende organisatie van te maken. Neem nou Toyota. Dat maakt gebruik van de kennis van medewerkers en is daardoor de grootste in omzet. Investeren in mensen vergt geduld, maar het betaalt zich terug. Ik heb het idee dat mijn boek kan bijdragen aan het anders omgaan met mensen."

(bron: Gorcumse Courant, 15 juli 2009)


Datum: 12-12-'12

Terug naar overzicht

Personae, de HRD specialist voor lerend veranderen met werkleertrajecten.

Wilt u meer te weten komen of wilt u een afspraak maken, neem dan contact op met Personae ®.

Drs. Jan D. den Breejen CM, CT
Tel. +31 (0)6 - 304 176 19
E-mail: info@personae.nl
Bezoek de contact pagina